Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ: Το κίνημα «δεν κληρονομώ» έχει φουντώσει

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ο Στράτος Παραδιάς ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ροδόπης, μέλος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης

Το πως η ακίνητη περιουσία για την οποία ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε, στερήθηκε, δούλεψε, ξενιτεύτηκε, για να την αποκτήσει και σήμερα έχει γίνει βάρος, ανέδειξε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς. Ο κος Παραδιάς ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ροδόπης, μέλος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α., σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ξενοδοχείου Ορφέας στην κεντρική πλατεία. Μεταξύ των εισηγητών ήταν επίσης ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Κεχαγιάογλου και συντονίστρια η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ροδόπης, δικηγόρος Χρύσα Κυριακούση.

Ανάμεσα στα θέματα που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την κτηματαγορά και την οικοδομή και αναδείχθηκαν στην εκδήλωση ήταν τα παρακάτω: Φορολογία ακινήτων. ΕΝΦΙΑ & συμπληρωματικός φόρος. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Φορολογικές δηλώσεις 2019 – Φορολογία εισοδήματος, γον. παροχών & κληρονομιών. Επιδότηση ενοικίου και πρόστιμα ιδιοκτητών. Μισθώσεις επαγγελματικές, κατοικιών, βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBnB). Εθνικό Κτηματολόγιο. Η νέα φάση δηλώσεων. Διαδικασία, τέλη, προθεσμίες κλπ. Δημοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού. Νέα προθεσμία και διαδικασία για τις δηλώσεις απαλλαγής των κενών μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων. Τακτοποίηση αυθαιρέτων. Προθεσμίες, διαδικασίες, συμβολαιογραφικές πράξεις. Νέα εκπτωτικά προγράμματα ασφάλισης κτιρίων για τα μέλη των σωματείων ΠΟΜΙΔΑ.

Ένα κρίσιμο δεδομένο του ότι η ακίνητη περιουσία έχει γίνει βάρος για τον Έλληνα σήμερα, κόμισε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο κος Παραδιάς όταν είπε “το κίνημα του «δεν κληρονομώ», ιδιαίτερα στη νέα γενιά, έχει φουντώσει. Βλέπουμε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νέα γενιά να αποποιείται ακίνητα ή να μην τα θέλει”.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Στη μεγάλη εικόνα ο πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ βλέπει πίσω από την απαξίωση κατά 50% της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, την παρέμβαση στην χώρα μας ξένων οικονομικών συμφερόντων. Εξηγεί τι εννοεί: “Στην χώρα μας όταν μπήκαμε στην κρίση η παρέμβαση των ξένων οικονομικών δυνάμεων είχε έναν βασικό στόχο, επειδή δεν μπορούσαμε να βγούμε από το ευρώ έπρεπε να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση αγαθών και υπηρεσιών εντός του ευρώ.

Έπρεπε να υποτιμηθεί και η αξία της εργασίας, αλλά και η αξία των αγαθών και το πρώτο αγαθό που έπρεπε να υποτιμηθεί ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Έτσι λοιπόν σχεδιασμένα και στοχευμένα απαξιώθηκαν τα ακίνητα και από τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες δεν μπορούσαν να απασχολήσουν όλο αυτό το κτιριακό δυναμικό. Μειώθηκαν τα σπίτια που νοικιάζονταν, μειώθηκαν τα γραφεία που νοικιάζονταν, έκλεισαν επιχειρήσεις, μειώθηκαν τα καταστήματα, δρόμοι ολόκληροι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας μεταβλήθηκαν σε νεκροταφεία καταστημάτων και γραφείων. Αυτό ήταν κομμάτι του σχεδίου της εσωτερικής υποτίμησης εντός του ευρώ που είχε τεράστια επιτυχία, μπορεί να αποτύχαμε σε όλα τα υπόλοιπα αλλά εκεί η επιτυχία εκείνων που το σχεδίασαν ήταν πραγματικά τεράστια”. Κατά τον κο Παραδιά το ακίνητο είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο ολόκληρου του ελληνικού λαού. “Ο Έλληνας δεν φτώχυνε γιατί του μείωσαν την σύνταξή του ή τον μισθό του, φτώχυνε γιατί του απαξίωσαν στοχευμένα με πρόγραμμα και με μεγάλη επιτυχία την αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας”.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Ιδιαίτερα επίκαιρη ήταν η συζήτηση μαζί του σχετικά με το Κτηματολόγιο. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στο νομό Ροδόπης ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου, με τον κο Παραδιά να λέει “μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης της ιδιοκτησίας ο κάθε ιδιοκτήτης έχει προβληματιστεί πάρα πολύ με τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Οι εταιρείες κτηματογράφησης που έχουν αναλάβει σε όλη τη χώρα και κάνουν την δουλειά τους, διαπιστώνουν μια τεράστια αποχή του κόσμου και μια πάρα πολύ μικρή προσέλευση μέχρι στιγμής. Κατέδειξε επίσης ότι “πάρα πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα περιουσιακά τους στοιχεία και σπεύδουν είτε να κάνουν γονικές παροχές στα παιδιά τους ώστε να έχουν νόμιμο τίτλο, είτε να ψάξουν να βρουν δημόσια έγγραφα γιατί δεν αρκούν οι ιδιωτικές υπεύθυνες δηλώσεις, που να αποδεικνύουν την νομή και την κατοχή τους πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα”.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Το επίδομα ενοικίου και το πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο καλούνται πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τέθηκε επίσης στο τραπέζι του διαλόγου. Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ έθεσε το ερώτημα  “εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρουν το επίδομα, αλλά εμείς να φάμε το πρόστιμο;” και εξήγησε “στείλαμε μια επιστολή στους αρμόδιους και προς τιμήν του και ο γενικός γραμματέας μου τηλεφώνησε και με τον αρμόδιο μέσα από το υπουργείο μιλήσαμε και συμφωνήσαμε ότι πρέπει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες να βρεθεί μηχανογραφικά μια  λύση να μην μπαίνει το πρόστιμο αυτό”.

ΕΝΦΙΑ
Για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ήταν ξεκάθαρος όταν τόνισε πως “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος είναι ένας διπλός φόρος. Στο πρώτο του στάδιο ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε ακίνητο και στο δεύτερο στάδιο η συνάθροιση όλης της περιουσίας μαζί. Είναι μια πολύ μεγάλη τιμωρία εκείνου που έχει περιουσιακά στοιχεία που περνάνε τις 250.000 αντικειμενική αξία και πρέπει να πληρώσει έναν φόρο τεράστιο”. Στη συζήτηση στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ εμφανίστηκε με συγκεκριμένες προτάσεις επί των ακινήτων. Μία εξ αυτών η μείωση του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή, προκειμένου να επανεκκινήσει η ανοικοδόμηση στην Ελλάδα, που σήμερα δεν υπάρχει ή είναι ελάχιστη.

 

πηγή www.xronos.gr

Leave a Replay